Twitter Facebook

Notícia: detall

2015
07 Mar

Xerpes en acció!

L'any passat, l'AMPA va proposar a l'equip directiu de l'institut un projecte innovador de la Teresa Terrades com a oportunitat d'acollida dels alumnes de 1r d'ESO per part dels seus companys més grans.

El projecte ha esdevingut una realitat gràcies a la implicació de l'institut, l'acompanyament de la Teresa i els recursos de l'AMPA, i ara una de les protagonistes ens l'explica:

El projecte Xerpa és un projecte innovador en el centre el qual va començar a principis de curs amb alumnes voluntaris de 1r de batxillerat. Va aportar formació bàsica als estudiants per tal de portar-lo a terme, amb l'objectiu d’aportar les experiències viscudes a l'Institut a d'altres joves de secundària. La formació consistia en diferents activitats al llarg del trimestre on s’hi plantejaven problemes de tot tipus viscuts durant els últims anys, i l'exercici consistia en veure com els havíem anat solucionant i com ens havien fet créixer.

També hi va haver d'altres exercicis encaminats a que poguéssim valorar quines virtuts tenim i quins són els nostres somnis. No ha estat, però, fins a principis d'aquest any 2015 que ha començat definitivament el projecte, posant en pràctica tot el que s'havia après, i assignant a cada xerpa un alumne a qui acompanyar durant tot el curs.

En la presentació, l'alumne i el xerpa van firmar un acord que definia la seva relació de participació amb el projecte i se'ls va donar una polsera com a símbol d'aquest compromís de participació.

Els alumnes de batxillerat van iniciar el camí d'aquest projecte amb molta il·lusió, així com també els alumnes de secundària, tot i que en alguns casos és comprensible que també tinguessin un xic de vergonya a l'hora de parlar amb algú a qui desconeixien. Cal dir que el funcionament bàsic de cada trobada entre xerpes i alumnes es basa en seguir una fitxa que planteja diverses maneres de veure els estudis. Moltes de les preguntes que s'hi plantegen van destinades a la descoberta de característiques sorprenents entre alumne i xerpa, tan de l'àmbit educatiu com personal. D'altra banda, també en cada sessió, cada alumne té una feina setmanal que consisteix en proposar-se un objectiu que creu que podrà realitzar per tal que quan tornen a quedar amb el xerpa comproven fins a quin punt s'ha acomplert aquell objectiu. Molts dels objectius que es plantegen són temes educatius o petites tècniques d'estudi, tot i que de vegades també poden ser actituds o coses pràctiques que no només s'usen a l'aula.

Molts dels xerpes van comentar que veuen una semblança entre la vivència que van tenir quan ells van arribar a l'Institut amb la dels alumnes que ara acompanyen. Tot i això, molts xerpes a l'hora de donar consells als altres, als alumnes, també s'adonen de quins no només haurien d'aconsellar si no també utilitzar per la seva pròpia pràctica.

Núria Delgado

Xerpa de l'INS Vidreres

 Institut VidreresAMPA Ins VidreresProjectes